Werkwijze

Aanmelding
Er kan aangemeld worden op verschillende manieren. Dit kan telefonisch op telefoonnummer 06 3918 35 53, per e-mail naar info@striktbewindvoering.nl of via het contactformulier op deze website. Na ontvangst van de aanmelding wordt er binnen 2 werkdagen contact opgenomen om de situatie door te nemen en een kennismakingsgesprek in te plannen.

Kennismaking
Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we wat bewindvoering inhoudt, waarom u bewind wilt aanvragen en wat wij voor u als bewindvoerder kunnen betekenen.

Ook brengen wij samen met u uw financiële situatie in kaart om een goed beeld te krijgen. Het is belangrijk dat vooraf de verwachtingen over en weer uitgesproken worden en duidelijk zijn. Als u besluit dat beschermingsbewind voor u de juiste oplossing is en wij er samen voor kiezen om verder te gaan kan de aanvraagprocedure bij de rechtbank gestart worden.

Aanvraag
Samen vullen wij meerdere formulieren en een verzoekschrift onder bewind stelling in. Wij versturen de aanvraag naar de rechtbank. Binnen enkele weken volgt een oproep voor een zitting op de rechtbank om de aanvraag te bespreken, deze zitting duurt gemiddeld 15 minuten. Wij zijn hierbij ook aanwezig. U mag ter ondersteuning een zorgverlener of familielid meenemen. Aan het einde van de zitting spreekt de kantonrechter het bewind uit over uw geld en goederen. Dit wordt vastgesteld in een beschikking.

Onder bewind
Het bewind is van kracht wanneer deze in een beschikking aan u en ons kenbaar is gemaakt. Pas dan kunnen wij voor u aan het werk. Er worden op uw naam twee bankrekeningen geopend; een beheer- en een leefgeld rekening. Op de beheerrekening wordt het inkomen ontvangen en de vaste lasten betaald. Wij beheren deze rekening. De leefgeldrekening is voor u, hiervan krijgt u een bankpas met pincode. Hierop wordt wekelijks, op een vaste dag, uw leefgeld gestort. Via de website kunt op ieder moment van de dag uw financiën bekijken door in te loggen.

Alle instanties waar u inkomsten van ontvangt en waaraan u moet betalen worden aangeschreven en op de hoogte gebracht van de onder bewindstelling. De post komt vanaf dat moment bij ons binnen. Ook bekijken we de mogelijkheden om voorzieningen aan te vragen die uw inkomsten kunnen verhogen of uw vaste lasten kunnen verlagen. Denk hierbij aan toeslagen of kwijtscheldingen.

Tarieven

Aan bewindvoering zijn kosten verbonden. Als u een laag inkomen heeft kan het zijn dat u voor deze kosten in aanmerking komt voor de bijzondere bijstand, deze aanvraag regelen wij voor u. Heeft u een hoger inkomen dan moet u de kosten zelf betalen.

De tarieven voor 2021 zijn bekend gemaakt op 16 oktober 2020 (nr 3053231 regeling van de Minister van Rechtsbescherming). De tarieven worden jaarlijks geïndexeerd. De vaste kosten zullen maandelijks in rekening worden gebracht. Prijzen zijn inclusief 21% BTW.

Kosten Bewindvoering 1 persoons huishouden
Opstartkosten € 676,39
Maandtarief zonder schulden € 119,69
Maandtarief met schulden € 154,88
Kosten Bewindvoering 2 persoons huishouden
Opstartkosten € 810,70
Maandtarief zonder schulden € 143,59
Maandtarief 1 persoon met schulden € 164,66
Maandtarief 2 personen met schulden € 185,74
Overige werkzaamheden
Eindrekening en verantwoording € 254,10
Eindrekening en verantwoording 2 personen € 304,92
Woning- verhuizing, ontruiming of verkoop € 422,29
Extra werkzaamheden (met toestemming kantonrechter ), per uur € 84,46